Home

Bedrijfsvoering

Speerpunten

In het najaar van 2020 is een groep medewerkers vanuit de hele organisatie gestart met een traject om een Visie op werken te formuleren. Al voor Corona liep Zaanstad tegen de beperkingen van de gebouwen en de type ruimtes in de gebouwen aan.

Duidelijk is dat we in onze organisatie de goede dingen willen behouden uit de corona-periode in combinatie met de conclusie van een intern onderzoek naar thuiswerken dat in de zomer van 2020 is gedaan: medewerkers willen voor een deel thuiswerken, elkaar ontmoeten en opgavegericht werken.

Een continuïteitsteam dat sinds begin 2020 de organisatie helpt door te werken binnen de beperkingen van de corona pandemie, is nog actief. Nu er zicht is op afschalen van maatregelen later dit jaar, richten zij zich op een terugkeerstrategie. Daarbij biedt de visie op werken houvast.

Een van de speerpunten voor dit jaar is: de organisatie ontwikkelt zich om de (strategische) opgaven van de stad integraal te kunnen (blijven) adresseren

Om hieraan invulling te geven zijn we concreet aan de slag gegaan met drie lijnen:

  • het leiderschapsprogramma voor alle leidinggevenden, waarin op basis van het leiderschapsprofiel van de gemeente Zaanstad wordt ingezet op een brede persoonlijke ontwikkeling. Dit richt zich op de rol van coach, manager, verbinder en leider. Het doel van dit programma is dat leidinggevenden hierdoor effectief richting en invulling geven aan de vitale, flexibele en inclusieve organisatie die we willen zijn. En die nodig is om in te kunnen spelen op de complexe opgaven van onze stad.
  • leerlijnen professionele ontwikkeling voor medewerkers, gericht op werken in partnerschap en in contact met de stad waarbij een open grondhouding de basis is. Dit wordt dicht op het dagelijkse werk georganiseerd, zodat leren en ontwikkelen door (zelf)reflectie in je werk daar een logisch onderdeel van wordt.
  • werken aan verschillende vormen van opgavegericht werken en pilots gebiedsgericht werken in de Russische Buurt en Zaandam-Zuid, waarbij de principes van integraal werken centraal staan zodat we in samenspraak met inwoners, partners en ondernemers tot effectieve en innovatieve oplossingen komen.

Bij het speerpunt 'De organisatie van Zaanstad heeft een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering' is een onderdeel voorbeeld werkgeverschap.

Het is nog onzeker of de ambitie van het college om 5% van het personeelsbestand te reserveren voor mensen met een afstand tot arbeidsmarkt gehaald gaat worden. Dat hangt af van de corona-ontwikkelingen. Die hebben de mogelijkheden voor noodzakelijke fysieke begeleiding zeer beperkt.
Zaanstad gaat uiteraard wel gewoon door met de trajecten ZaanStart en Garantie Groen. ZaanStart staat helaas nog op een laag pitje vanwege de maatregelen. Wel staan er nieuwe projecten klaar (in samenwerking met ZaanStart) om opgepakt te worden zodra de maatregelen (gedeeltelijk) versoepeld of opgeheven worden.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2021 16:22:12 met de export van 07/05/2021 16:09:26