Voortgang uitvoeringsjaar 2021
De coronacrisis vraagt nog steeds onze aandacht.
De dienstverlening is aangepast, zodat onze inwoners zo weinig mogelijk hinder ondervinden. Openingstijden zijn aangepast en dienstverlening is zoveel mogelijk digitaal. De verdere ontwikkeling van de digitale zelfservice (E-diensten) door Burgerzaken heeft door technische issues vertraging opgelopen. De technische issues zijn opgelost. Vanaf begin 2021 worden de E-diensten, zoals o.a. het doorgeven van een verhuizing, aangifte geboorte en aanvraag uittreksel BRP, stap voor stap in gebruik genomen.
In 2021 is voorrang gegeven aan de ontsluiting van het archief van de Zaanlandse Oudheidkundige Verzameling (1850-1970) omdat een expert op dit terrein beschikbaar kwam. Het digitaal beschikbaar stellen van de bouwvergunningen Wormerveer tot 1974 wordt daarom doorgeschoven naar 2022.
Als gevolg van de coronamaatregelen is er minder inzet van vrijwilligers en re-integranten. De ontsluiting van audiovisuele collecties loopt hierdoor vertraging op. We verwachten daarnaast dat we in 2021 geen schoolklassen kunnen ontvangen. De vrijkomende uren worden ingezet voor ontsluiting van collecties.
Als gevolg van corona zijn ook in 2021 de bestuurlijke middelen, zoals het sluiten van panden waar drugs wordt aangetroffen, opgeschort. Het binnentreden van panden doen we om veiligheidsredenen alleen bij acute gevaarzetting, bijv. instortingsgevaar, constructieve aanpassing in een pand bij illegaal verbouwen of als bekend is dat de brandveiligheid onvoldoende is. Het sluiten van drugspanden hangt ook samen met de inzet van de politie.
Er worden door VTH-voorbereidingen getroffen om uitvoering te geven aan het nieuw ontwikkelde beleid op het gebied van verkameren en splitsen van woningen, vakantieverhuur en airbnb.
Er wordt hard getrokken aan de implementatie van zowel de Omgevingswet als de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen en het bijbehorende zaaksysteem voor de afgifte van vergunningen. Er is een rijksconsultatie onder gemeenten uit gezet om nader inzicht te krijgen op de financiële impact van de Omgevingswet. Zaanstad doet, gezien het belang van de wet en een goede financiële huishouding, hier aan mee.
In afwijking van de raadsinformatiebrief d.d. 2-2-2021 (2020/31520) kan vanwege perikelen tijdens de aanbesteding en de aanloopfase pas 1 september 2021 gestart worden met mobiel scannen van kentekens voor betaald parkeren.
Door de grote ambitie op het gebied van veiligheid kunnen niet alle thema's aandacht krijgen, zoals straatintimidatie, cybercrime, extra inzet cameratoezicht, Lokaal Veiligheidsarrangement met de NS/Prorail, meer inzet buurtpreventieteam en KVO-trajecten. Ook de aanpak 075 zit aan zijn max van het aantal jongeren dat in de aanpak opgenomen kan worden.
Vooruitblik begrotingsjaren 2022-2025
Bij het schrijven van de voorjaarsnota was er nog geen sprake van toerisme. De verwachting is dat dit later dit jaar weer op gang komt.
Het toenemende toerisme en drukte in de stad en de verwachte drukte op de Zaanse Schans brengt criminaliteit met zich mee. Toeristen zijn doelwit hiervan. Cybercriminaliteit zal komende jaren nog meer aandacht vergen, waarbij vanuit de gemeente vooral de taak hebben om de bewustwording onder bewoners en ondernemers te vergroten. De wietpilot is nieuw en daarmee is het onbekend welke ontwikkelingen dat met zich meebrengt, maar dat er inzet moet worden op controles en handhaving is zeker.
Polarisatie in de samenleving kan op elk thema opkomen. Terugkerende evenementen of discussies in het land zorgen dat er ingezet moet worden om openbare orde problemen te voorkomen.
De aanpak van ondermijning vergt ook veel inzet en keuzes. Op verschillende terreinen is er behoefte aan inzet. Denk hierbij aan georganiseerde criminaliteit in het vastgoed, mensenhandel en buitengebieden. Daarnaast zullen er komend jaar vast nog meer nieuwe fenomenen ontstaan, die nu nog onbekend zijn.